Ads 468x60px

vineri, 23 noiembrie 2012

Băncile din Romania concediază agresiv şi în 2013. Se angajează însă…roboţi

Ştirile de ultimă oră, disponibile online. iti ofera ştiri interne si externe in timp real, ştiri politice, ştiri economice, mondene, sociale si din sport.
În sectorul bancar nu se restructrează doar credite ci şi angajaţi-în special lucrătorii de ghişeu, agenţii de vânzări, operatorii call-center. O parte din cei aproape 5.000 de salariaţi plecaţi în acest an vor fi înlocuţi cu ghişee automate şi roboţi telefonici.
 Băncile au ajuns, în principal, spaţii de plătit rate şi facturi iar în condiţiile în care peste 17% din totalul creditelor la nivel de sistem sunt neperformante, tăierea costurilor a devenit o prioritate. La începutul anului, un articol din Capital făcea bilanţul concedierilor anunţate şi ajungea la 5.000 la principalele bănci. BCR care deţine 20% din piaţă a anunţat deja că în primele 9 luni personalul său a scăzut cu aproape 10% (de la 8400 la 7600, în condiţiile în care la sfârşitul lui 2008, în bancă lucrau 10.000 oameni). Sunt vizaţi în principal operatorii de ghişeu, de call-center, agenţii de vânzări (oricum puţini clienţi mai doresc credite). Miercuri, BCR anunţa că a investit 2 miloane de euro achiziţionând 400 de ghişee automate unde clienţii pot plăti ratele la credite si facturi. Cum în cazul acestora, oficialii BCR se laudă că se reduce costul unei operaţiuni de la 4 minute la ghişeul clasic la numai 40 de secunde la cel automat, e de la sine înţeles ce se va întâmpla cu o parte dintre casieri (BCR a introdus de asemenea automate pentru schimbul valutar iar Multimate pentru plăţi de facturi, transferuri, etc se găsesc şi la ING, BRD, Raiffeisen, etc). "Serviciile de casierie sunt oricum de domeniul trecutului" spune Ionuţ Stănimir, şeful departamentului de comunicare, insistând însă că o parte dintre angajaţii la care banca renunţă sunt fie recalificaţi fie plasaţi în serviciile externalizate. Ne vine greu să credem însă că un casier de 50 de ani va putea fi convertit în bancher de investiţii sau depanator de ATM-uri.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu