Ads 468x60px

joi, 29 noiembrie 2012

Bancile Romanesi au vrut sa tranteasca leul

Ştirile de ultimă oră, disponibile online. iti ofera ştiri interne si externe in timp real, ştiri politice, ştiri economice, mondene, sociale si din sport.Consiliul Concurentei va incheia in curand investigatia privind suspiciunea de actiuni tip „cartel” ale unor banci din Romania, care au lansat un atac speculativ asupra monedei nationale, vrand s-o deprecieze fortat.
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a precizat ieri ca a transmis Bancii Nationale a Romaniei (BNR) informatii referitoare la atacul speculativ asupra monedei nationale, inregistrat in octombrie 2008.
La vremea respectiva, cursul valutar, care indica pana pe 28 septembrie un nivel sub 3,70 lei/euro, a inceput sa creasca. Cotatia a depasit a apoi aceasta valoare urcand la 3,73 lei/euro in 30 septembrie si 1 octombrie, apoi la 3,76 lei/euro pe 2 octombrie, dupa care a sarit brusc la 3,87 lei/euro pe 3 octombrie si a atins maximul de 3,92 de lei/euro pe 8 octombrie. In acea perioada, oficiali ai BNR, printre care si guvernatorul Mugur Isarescu, avertizau ca moneda nationala este tinta unui puternic atac speculativ, in sensul devalorizarii fortate a leului.
Dupa 8 octombrie 2008, BNR a intervenit pe piata vanzand euro si calmand cursul valutar, care apoi a evoluat, timp mai bine de o luna, in jurul valorii de 3,70 lei/euro. In urma avertismentelor de atunci ale BNR, seful trezoreriei UniCredit Tiriac, a parasit banca, iar la varful Bancpost au avut loc concedieri.
Intelegere intre banci
Seful Concurentei sustine ca investigatia privind o eventuala intelegere intre banci pentru deprecierea fortata a leului va fi incheiata in curand, iar datele preliminare au fost deja transmise catre BNR si Comisia Europeana.  „Daca se va dovedi, acuzatia ar fi de cartel. Comisia (europeana – n.r.) este de acord cu concluziile raportului nostru”, a spus Chiritoiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu