Ads 468x60px

joi, 22 noiembrie 2012

China care arată cum a fost lumea păcălită cu 67 de TRILIOANE de dolari. Este un fenomen periculos

În China se construieşte: mult şi fără rost. Cu toate că am apreciat şi am visat cu ochii deschişi la zecile de mii de kilometri de autostrăzi care străbat ţara în lung şi în lat, nu toate construcţiile fac cinste Chinei.

Oraşele fantomă din China ascund un fenomen periculos, care prezintă pagube de 67 de trilioane de dolari la nivel mondial. Niu Dianquing este un om de afaceri care a experimentat pe propria piele fenomenul de shadow banking.

Niu era furnizor de plasă de protecţie pentru construcţia proiectului Purple Palace, dar a fost păgubit, iar acum nu mai poate recupera banii. "Mi-au promis că banii vor intra în conturile mele în această lună, şi i-am crezut. Acum nu mai pot lua contact cu ei. Portarul, care păzea şantierul, era aici săptămâna trecută, dar până şi el a plecat", spune dezamăgit Niu.

Dezvoltatorul proiectului Purple Palace îi datorează peste 10.000 de yuani.

Ce înseamnă fenomenul SHADOW-BANKING

"Shadow-banking” se referă la fonduri de bani şi mecanisme de investiţii pe care instituţiile non-bancare le oferă clientilor instăriţi, alături de oferte avantajoase şi garantii. Adevărata problemă vine atunci când aceste tranzacţii nu sunt reale, sau nu figurează în niciun act oficial, care poate fi anchetat, scriu jurnaliştii de la Bloomberg.

Astfel, pe această schemă, investitorii privaţi din China au depus 445 milioane de yuani (71,2 milioane de dolari) în construcţia unui singul complex - Purple Palace, iar dezvoltatorii promiteau o rată anuală a dobânzii de 10% şi returnarea completă a banilor până în martie 2013 - o ofertă care suna extrem de tentant, dar care trebuia să ridice semne de întrebare.

Numai in Ordos, cel puţin 1.000 de proiecte similare au fost sistate în acest an, asa ca zeci de mii de oameni risca acum sa isi piarda banii.

În întreaga lume, shadow banking-ul reprezintă o industrie de 67 trilioane de dolari, conform unui raport al Consiliului de Stabilitate Economică. Imaginea din China care arată cum a fost lumea păcălită cu 67 de TRILIOANE de dolari. Este un fenomen periculos

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu