Ads 468x60px

joi, 29 noiembrie 2012

Cum explică medicii SUPRAVIEȚUIREA MIRACULOASĂ a creatorului de modă după al treilea infarct

Ştirile de ultimă oră, disponibile online. iti ofera ştiri interne si externe in timp real, ştiri politice, ştiri economice, mondene, sociale si din sport. Cătălin Botezatu este norocos că a trecut cu bine peste al treilea infarct, spun medicii, care rarerori au ocazia să vadă astfel de cazuri. Faptul că este tânăr și că a primit rapid îngrijiri medicale poate face diferența.
Cătălin Botezatu a fost la un pas de moarte, în urmă cu câteva zile, după ce a suferit al treilea infarct. Designerul se afla în Turcia în momentul în care i s-a făcut rău și a început să simtă dureri în piept. Medicii de la un spital din Ankara i-au acordat îngrijiri medicale de urgență și l-au ajutat să depășească atacul.

Rareori se întâmplă însă ca un pacient să supraviețuiască după atacuri de cord repetate, spun medicii. Contează însă și localizarea și mărimea infarctului miocardic, dar și promptitudinea cu care bolnavul primește îngrijiri medicale.
„Sincer, nu îmi amintesc să fi avut pacienți care să fi supraviețuit a treia oară unui infarct. Un atac de cord care apare după un altul și încă un altul are șanse foarte mici de supraviețuire, însă prognosticul în astfel de cazuri este influențat și de localizarea și mărimea acestuia, de tratamentul primit. Dacă este dus la spital în primele ore și este tratat modern, cu trombolitice și i se face coronarografie și angiografie, poate fi salvat”, spune cardiologul Florin Mitu, șeful Secției de Recuperare Cardiovasculară de la Spitalul din Iași.
Atenție la alimentație și mai multă mișcare
Cătălin Botezatu a fost diagnosticat cu probleme cardiovasculare în urmă cu zece ani. Un pacient cu asemenea istoric medical, care dacă depășește infarcturi repetate, are nouă vieți, spun doctorii.
„Se poate spune, da, că are nouă vieți că a scăpat, mai ales dacă are probleme de inimă mai vechi. Poate l-a ajutat și faptul că este tânăr, însă un pacient ca el, cu un stil de viață agitat și stresant este totuși la risc. Nu știu ce alți factori de risc mai are, dacă este fumător, dacă are diabet, colesterol mare”, adaugă medicul cardiolog.
Un infarct lasă adesea sechele (modificări pe EKG, pe ecografiea cardiacă), iar pacientul trebuie să-și schimbe total stilul de viață după un astfel de episod. „În primul rând, un pacient trebuie să corecteze stilul de viață, să aibă un program de lucru mai puțin agitat, să mănânce sănătos, să nu facă excese, să renunțe la fumat, să facă mai multă mișcare, să slăbească dacă este obez”, sunt recomandările specialistului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu