Ads 468x60px

luni, 26 noiembrie 2012

Cum poţi castiga milioane de euro din gazon, păsări exotice şi ceasuri placate cu aur

Ştirile de ultimă oră, disponibile online. iti ofera ştiri interne si externe in timp real, ştiri politice, ştiri economice, mondene, sociale si din sport.Una dintre cele mai profitabile afaceri cu bani publici este cea făcută „iarbă verde”. Anual, sute de milioane de lei sunt „plantate” în zeci de mii de metri pătraţi de gazon şi milioane de floricele şi sunt „îngropate” în aleile parcurilor. Alte milioane sunt „expuse” în ceasuri cântătoare placate cu aur de 24 de carate, în păsări exotice, pe bănci din lemn tropical cu stema Bucureştiului sau în fântâni arteziene.
După 1990, afacerea „la firul ierbii” a fost aplicată cu succes şi de primăriile din cele şase sectoare ale Capitalei, însă campioană în cheltuirea banilor publici, cu licitaţii pe sume ameţitoare, procese-verbale de custodie fictive sau sume deturnate de la destinaţia iniţială, s-a dovedit a fi Administraţia Lacuri Parcuri Agrement Bucureşti (ALPAB). Reţeta de tocat bani publici patentată de ALPAB constă în organizarea de licitaţii pentru contracte cu termene cât mai scurte şi sume exorbitante. În cele mai multe cazuri, abonată la bani publici a fost o singură firmă, SC Soluţii Urbane SRL.

Să înverzim fântânile
În urmă cu 4 ani, chiar în preajma sărbătorilor de iarnă, ALPAB a hotărât să înverzescă spaţiile din jurul fântânilor de la Piața Unirii. Când nici cazmaua nu intra în pământul îngheţat, în actele ALPAB figurează - din decembrie şi până în februarie 2009 - plantarea de iarbă şi gard viu, în zona fântânilor de la Unirii. Pentru atribuirea lucrărilor de înverzire pe timp de iarnă s-a organizat şi o licitaţie, la care s-a prezentat un singur ofertant, Eco Strade SRL, iar valoarea contractului a fost de 1,5 milioane de lei fără TVA. În primăvara, zona era neschimbată, motiv pentru care ALPAB a apelat la acelaşi SRL pentru continuarea lucrărilor. Pe 3 aprile 2009 , contractul iniţial a fost suplimentat cu 1.777.873 de lei fără TVA, plătindu-se în total pentru 3.500 de metri pătraţi de iarbă şi gard viu 2,7 milioane de lei. Explicaţia oficială este că lucrările au fost complexe şi executate pe o suprafaţă de 2 hectare. Acum, după 3 ani şi jumătate, nici măcar un fir de iarbă nu a mai supraveţuit.

700.000 de euro pentru 20 de ceasuri stradale placate cu aur
O altă afacere la fel de profitabilă, nu pentru bucureşteni, ci pentru firmele abonate la bani publici, este cea cu ceasuri stradale. Pentru achiziţionarea a 20 de ceasuri stradale placate cu aur de 24 de carate, ALPAB a organizat o licitaţie în august 2009 . Firma câştigătoare a fost SC Soluţii Urbane SRL, pe care o vom întâlni aproape mereu în contractele acestei instituţii de stat.
Un calcul simplu arată că pentru un singur ceas ALPAB a plătit în jur de 35.000 de euro, însă conducerea a susţinut la vremea respectivă că ceasurile merită toţi banii, având garanţie 100 de ani. Inspectorii Curţii de Conturi au constatat ulterior că „plata sumei de 2,9 milioane lei pentru achiziția și punerea în funcțiune a 10 ceasuri stradale (placate cu aur de 24 de carate) s-a făcut fără ca acestea să fie recepționate și puse în operă, conducerea încheind un proces-verbal de custodie fictiv”. În final, ceasurile au fost montate în câteva locaţii din Capitală.

Bănci cu stemă, flori şi frunze de aluminiu
În decembrie 2009, ALPAB a organizat o licitaţie pentru achiziţionarea a 150 de bănci cu stema Bucureştiului, flori şi frunze de aluminiu. Valoarea estimată a contractului era de 252.101 lei, ceea ce arată că pentru o singură bancă ALPAB era dispusă să cheltuiască 1.680 lei, echivalentul a 420 de euro. Potrivit caietului de sarcini al licitaţiei, „băncile vor fi din rigle de lemn cu stema Bucureştiului atât pe spătar, cât şi pe partea de bază, iar elementele decorative, formate din flori şi frunze din aluminiu, vor fi amplasate doar pe spătarul băncilor”. Licitaţia a fost câştigată tot de firma Soluţii Urbane SRL, iar cele 150 de bănci au fost amplasate în parcurile administrate de ALPAB.

1.680 de euro/hidrobicicletă, 1.200 de euro/barcă

La finele lui 2009, aceeaşi ALPAB a trecut la aprovizionarea de iarnă. A organizat o licitaţie pentru achiziţionarea a 75 de hidrobiciclete şi a 100 de bărci cu rame. Valoarea estimată a contractului pentru hidrobiciclete a fost de 504.202 de lei, iar pentru bărci de 120.000 de euro fără TVA. Calculele arată că pentru o singură hidrobicicletă urma să se plătească 6.723 de lei, adică echivalentul a 1.680 de euro, iar pentru o barcă cu rame din lemn 1.200 de euro. La capitolul bărci, ALPAB a cerut în caietul de sarcini ca cele 100 de ambarcațiuni să aibă o lungime de cinci metri şi o capacitate de maxim şase locuri, iar garanţia să fie de doi ani. În urma Controlului Curţii de Conturi, s-a constatat că ALPAB a plătit suma de 729.000 lei pentru achiziția unor ambarcațiuni nautice fără ca acestea să fie recepționate, plata făcându-se în baza unui proces- verbal de custodie fictiv. ALPAB nu a făcut public numele firmei care a câştigat licitaţia pentru furnizarea de hidrobiciclete şi bărci cu rame. Ambarcaţiunile sunt acum pe Lacul Herăstrău.

63.214.500 lei pentru regenerarea urbană a parcurilor
Pentru refacerea aleilor din parcuri, ALPAB a organizat în 2010 o licitaţie, care a fost adjudecată pentru suma de 63.214.500 lei fără TVA de firma SC Soluţii Urbane SRL. Contractul se desfăşoară pe 36 de luni şi presupune schimbarea bordurilor şi refacerea aleilor. În caietul de sarcini, publicat pe site-ul guvernamental de licitaţii, reiese că vor fi demontate bordurile de orice tip pe o suprafaţă de aproximativ 150.000 de metri, vor fi înlocuite cu unele noi, din beton, iar pe o lungime de doar 1.080 metri cu borduri din granit, tot noi. Asfaltul se va reface pe 351.900 de metri şi se vor achiziţiona 7.500 de metri cubi de calupuri noi din granit. Pe lângă lucrările de înlocuire a bordurilor şi de refacere a asfaltului, în parcurile Herăstrău, Tineretului, Carol şi Circului, pe o suprafaţă de 3.240 metri pătrați se face „pavaj autoblocant din prefabricate noi din beton” şi se vor folosi 750 de metri cubi de mixtură stocabilă pentru plombarea aleilor pe timp de iarnă. Lucrările de refacere a aleilor sunt aproape în faza finală.

140.000 pentru reparaţii la o fântână arteziană
Tot SRL-ul Soluţii Urbane a câştigat, acum 3 ani, licitaţia şi pentru repararea fântânilor arteziene amplasate în față la Senat, Casa Armatei, Academia Militară, de pe Sfinţii Voivozi şi din faţa restaurantului Izvorul Rece. Valoarea contractului a fost de 700.000 de euro. De aceşti bani SRL-ul agreat de ALPAB a montat instalaţii de iluminat noaptea cu leduri, a refăcut rezervoarele şi jeturile care aruncă apa.

481.970 lei pentru 553 de păsări exotice
553 de păsări exotice au fost aduse de ALPAB în parcurile Cişmigiu, Bordei, Herăstrău, Carol şi Tineretului. Este vorba despre păuni albi, gâşte de Nil, gâşte canadiene cu gât roşu, păuni arlechini, imperiali albi sau India blue, raţe mandarin şi caroline, lebede albe şi negre, gâşte Califar, Magellan sau de Nil. Potrivit biroului de presă al ALPAB, „pentru achiziţia păsărilor exotice, valoarea contractului este de 481.970 lei fără TVA, în această sumă fiind inclusă asistenţa de specialitate, necesarul de hrană, medicamentele pentru întreţinerea şi realizarea unei stări de sănătate adecvate exemplarelor de păsări exotice”. Pentru popularea Capitalei cu păsări exotice s-au bătut două firme, Aqua Nereida SRL, din Voluntari, şi Ana Tib Impex SRL, din Bucureşti, câştigătoarea fiind prima firmă, Aqua Nereida. Este vorba despre un SRL care s-a grăbit să iniţieze un proiect pilot, prin care a populat cu 70 păsări exotice parcurile Cişmigiu şi Bordei. Firma a fost înfiinţată în noiembrie 2008, cu doar 9 luni înainte ca ALPAB să înceapă licitaţia.

CURTEA DE CONTURI: ACHIZIŢII ŞI CHELTUIELI PENALE!
La Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti, Curtea de Conturi a constatat că s-a schimbat destinaţia unor credite bugetare, s-au cheltuit 18.565 lei fără să existe surse de finanţare, schimbându-se astfel destinaţia banilor, de la cheltuieli de capital la bunuri şi servicii. Potrivit raportului Curţii de Conturi,„în timpul controlului s-au constatat abateri care se referă la: reabilitarea unor locuri de joacă, reparaţii capitale la fântâni arteziene, achiziţionarea unui ansamblu de locuinţe sociale, reparaţii capitale mese de şah, servicii amenajare sărbători de iarnă, renovare toalete publice, decontarea şi suportarea pe propria cheltuială a intervenţiei de toaletare arbori care nu se regăsesc în locaţiile din sfera de activitate a Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti, precum şi a contravalorii transportului, în valoare de 71.000 lei, fără a avea la bază documente justificative legal întocmite”. S-au mai descoperit plăţi nelegale pentru lucrări de reparaţii efectuate la două terase, imobile pentru care, la data efectuării acestor lucrări, fusese cedat dreptul de folosinţă exclusivă, decontarea unor servicii de dezinsecții, deratizare, depozitare, fără ca din documentele justificative să rezulte identificarea suprafețelor și cantitățile serviciilor prestate, efectuarea unor cheltuieli care nu îndeplinesc criteriile de eficienţă şi eficacitate a utilizării fondurilor publice, respectiv semănare a gazonului în timpul iernii în Parcul Herăstrău, Parcul Tineretului şi Ştrandul Dâmboviţa, reabilitare acoperiş S.U.T. Toboc, plata unor aplicații informatice care, deși au fost achiziționate și recepționate în decembrie 2009, nu erau utilizate nici până la data de 24.04.2010.
Actul de control în care au fost consemnate abaterile de la legalitate a fost transmis organelor de cercetare penală. Conducerea ALPAB a anunţat că a contestat raportul Curţii de Conturi, atacându-l în instanţă.

BUGETUL ALPAB S-A DUBLAT ÎN FIECARE AN

De la an la an, bugetul ALPAB a crescut. Dacă în 2010 bugetul a fost de 58 de milioane lei, echivalentul a 14 milioane de euro, în 2011 acesta practic s-a dublat, ajungând la 28 de milioane de euro. Din 2009, director general interimar a fost numit Radu Popa. În iunie 2012, prin decizia premierului Victor Ponta, Radu Popa a fost numit preşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu. Patru luni mai târziu, a fost destituit din funcţie de către ministrul Rovina Plumb, printr-o decizie administrativă. Decizia de revocare a fost semnată şi de premierul Victor Ponta. În prezent, Radu Popa s-a reîntors la ALPAB, unde ocupă funcţia de director general interimar. Despre Radu Popa se ştie că a venit de la Bursa Română de Mărfuri, unde a fost preşedintele Consiliului de Administraţie. În această calitate, Radu Popa ar fi săvârşit mai multe nereguli semnalate de reprezentanţii instituţiei Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 4. În calitate de director general interimar la ALPAB, de numele lui Radu Popa se leagă achiziţii şi cheltuieli pentru care Curtea de Conturi a sesizat organele de urmărire penală.
Pentru neregulile săvârşite, atât comisarii Curţii de Conturi, cât şi consilerii municipali au cerut demisia directorului Radu Popa, însă acesta a fost de neclintit.

DESPRE SC SOLUŢII URBANE

SC Soluţii Urbane SRL, firma de casă a ALPAB, a intrat şi în atenţia comisarilor de la Garda Financiară. Aceştia au decoperit în urma unui control încrucişat făcut la societăţile conduse de Petronel Butuc şi Dana Dobrescu că cei doi îşi derulau afacerile prin intermediul mai multor firme, inclusiv al unui offshore din Insulele Virgine Britanice. SC Land Design SRL făcea importurile, pe care apoi le vindea către SC Soluţii Urbane SRL, care, la rândul ei, le vindea primăriilor. Potrivit constatărilor comisarilor de la Garda Financiară „sub acoperirea unor plăţi făcute pentru servicii de consultanţă oferite unui offshore din Insulele Virgine Britanice, Petronel Butuc a transferat într-o bancă din Bulgaria suma de 270.000 de euro. Conform balanţei de verificare la luna decembrie 2009, societatea a înregistrat contabil servicii terţi cheltuieli cu un rulaj total pe anul 2009 de 2.023.226 lei. În suma respectivă este inclusă contravaloarea unui număr de 14 facturi emise de societatea LATROBE ASSOCIATES SA din Insulele Virgine Britanice, în perioada septembrie-noiembrie 2009, în valoare totală de 270.000 de euro. (1.159,176 de lei), valoare achitată integral în perioada octombrie-noiembrie 2009. Facturile se referă la „servicii profesionale conform contractului 314/iulie 2009” şi „plăţi în avans pentru servicii profesionale conform contractului 314/iulie 2009”. Contractul de consultanţă nr. 314/31.07.2009 stipulează, fără a detalia în niciun fel, furnizarea de servicii de cercetare piaţă, management, marketing şi consultanţă economică şi de afaceri, referitoare la organizarea, conducerea şi gestionarea activităţii beneficiarului în Emiratele Arabe Unite - Emiratul Dubai şi Bulgaria. „În evidenţa societăţii nu există niciun document care să ateste realitatea prestărilor de servicii în cauză (...) sau care să dovedească necesitatea efectuării cheltuielilor prin specificul activităţii desfăşurate. De asemenea, nu există certificat de rezidenţă fiscală al furnizorului serviciilor, iar contractul nu a fost autentificat în niciun fel. Din explicaţiile date de reprezentanţii societăţii nu au rezultat aspecte concrete şi probate cu documente faţă de cele de mai sus. Plăţile s-au efectuat către banca furnizorului, MKB Union Bank - Ruse, Bulgaria. (...) În situaţia în care prestările de servicii facturate sunt nereale şi neconforme cu normele legale, estimăm prejudiciul produs bugetului de stat prin înregistrarea nejustificată de cheltuieli deductibile, la 185.468 de lei, în cazul impozitului pe profit.”
SC Soluţii Urbane SRL a derulat mai multe contracte cu primăriile din Râmnicu Vâlcea, Târgovişte, Piteşti sau Bucureşti. Contractele au vizat achiziţia de bănci, amenajarea de locuri de joacă, amplasarea de ceasuri sau fântâni arteziene. Valoarea contractelor din bani publici a depăşit 30 de milioane de euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu