Ads 468x60px

duminică, 25 noiembrie 2012

De ce femeile au MAI PUŢINE DREPTURI decât bărbaţii în Casa Domnului

Ştirile de ultimă oră, disponibile online. iti ofera ştiri interne si externe in timp real, ştiri politice, ştiri economice, mondene, sociale si din sport.
 Restricţiile impuse femeilor de cultul ortodox au generat o serie de controverse de-a lungul timpului. Acestea nu au voie să intre în Altar decât la sfinţirea bisericii, iar în timpul menstruaţiei, nu sunt lăsate să intre în lăcaşul de cult.

În timp ce unii preoți nu acceptă „derogări” de la aceste interdicţii, alte feţe bisericeşti au o poziție mai flexibilă şi le adaptează la vremurile actuale. Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat să comenteze pe marginea acestor subiecte considerate tabu.

Cultul ortodox le permite doar bărbaţilor să intre în Altar, după botez, în timp ce fetele sunt închinate doar la icoane, lucru care se regăseşte limpede în Canonul 44 de la Laodiceea. Această rânduială aminteşte de faptul că femeia nu poate avea funcţii sacerdotale, în timp ce bărbaţii pot fi hirotonisiţi. Există însă două excepţii: femeile pot pătrunde în această zonă din biserică doar la sfinţirea lăcaşului de cult, iar călugăriţele - doar pentru a face curăţenie şi pentru a aprinde lumânări, şi numai cu binecuvântarea stareţei. Cu toate acestea, în altar există o pictură în care apare şi femeia, nu doar bărbatul.

Tradiţia spune că Fecioara Maria a fost dusă în altar, la vârsta de trei ani, de arhiereul Zaharia care ştia însă de pe atunci că avea să-l nască pe Hristos. Până în secolul al XII-lea, în cel mai păzit loc al lăcaşelor de cult nu puteau intra decât feţele bisericeşti, pentru ca ulterior să le poată fi permis acest lucru şi mirenilor, dar numai cu binecuvântarea preotului.

Femeile nu pot intra în biserică dacă sunt la menstruaţie

Această interdicţie apare doar în Vechiul Testament, alături de motivaţie: „femeia este murdară în perioada lunii când sângerează din organul născător de prunci”. O altă teorie spune că femeile nu trebuie să intre nici în curtea bisericii, până în ziua a opta a ciclului menstrual, întrucât şi aceasta este sfinţită de episcopul locului, însă majoritatea preoţilor nu interzic asta.

Tot vechea scriptură spune că, „în acea perioadă” a lunii, femeile nu au voie nici să se împărtăşească, nici să ia anafură sau să bea apă sfinţită.

În rândul preoţilor, părerile sunt însă împărţite. „Nicăieri în Noul Testament nu se spune că femeia este oprită de la a intra în biserică în perioada ciclului…”, spunea, în cadrul unui seminar, ÎPS NIFON al Târgoviştei, ierarh care s-a pronunţat ferm în favoarea primirii femeii la Liturghie.

Pe formuri, sunt dezbateri aprinse pe această temă. „Nu este păcat să intri în biserică în perioada aceea, pentru că lumea a evoluat între timp şi acum sunt absorbante....adică nu cum era în urmă cu 100 de ani, când femeile, mai ales la ţară nu purtau chiloţi. Atunci, le era interzis pentru a nu lăsa mizerie pe unde umblă....”, este de părere o tânără. Teoriile sunt duse la extrem. „Eu am auzit că nu trebuie să intrăm în biserică, pentru că acolo există un câmp energetic puternic, creat de preot și de cei care se roagă acolo, iar în acea perioadă, noi absorbim multă energie, care nu ne aparține. Din același motiv trebuie să purtăm şi baticul pe cap”, este ipoteza lansată de o altă femeie, pe un forum.

Ioana povesteşte că a trecut printr-o astfel de experienţă, în timp ce vizita o mănăstire. „Cotrobăind după telefonul mobil, din poşetă mi-a căzut un tampon. Am roşit imediat şi îmi venea să intru în pământ de ruşine, având în vedere locul în care mă aflam. Dar, stupoare! Când m-a văzut, măicuţa a înţeles imediat ce s-a întâmplat şi a început să mă muştruluiască zdravăn pentru faptul că în ziua respectivă intrasem în Biserica mănăstirii. Dar dacă se întâmplă chiar în ziua nunţii?”, se întreabă femeia.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu