Ads 468x60px

luni, 26 noiembrie 2012

Nu ai plătit asigurarea pentru locuinţă? Ai scăpat de amendă!

Ştirile de ultimă oră, disponibile online. iti ofera ştiri interne si externe in timp real, ştiri politice, ştiri economice, mondene, sociale si din sport. Românii care nu şi-au plătit, anul acesta, asigurarea obligatorie pentru locuinţe împotriva cutremurelor, inundaţiilor şi alunecărilor de teren nu vor fi amendaţi.
Doar 290.000 de proprietari de locuinţe dintr-un total de 8.500.000 şi-au făcut asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale în anul 2012. Reprezentanţii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) afirmă că numărul plătitorilor a scăzut dramatic - în condiţiile în care, anul trecut, se asiguraseră 700.000 de români - iar cauzele sunt modificările legislative haotice în domeniu, care au creat confuzie în rândul populaţiei. “În 2010 se amestecase asigurarea facultativă cu aceea obligatorie. Anul trecut, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a interzis vânzarea asigurărilor facultative sub 20.000 de euro, această normă fiind suspendată, în august 2012, în justiţie. Practic, în acest moment, cetăţeanul nu mai ştie ce să facă”, ne-a declarat Radu Mircea Popescu, director general adjunct al PAID. Pentru locuinţele construite din beton, lemn şi cărămidă, românii ar trebui să plătească o asigurare obligatorie de 20 de euro pe an, despăgubirile acordate în caz de dezastru fiind, în acest caz, de 20.000 de euro. Cei care au casa construită din chirpici plătesc doar 10 euro pe an şi primesc o despăgubire de 10.000 de euro.

Potrivit şefilor PAID, anul trecut, un proprietar de casă din chirpici care a fost distrusă în urma alunecărilor de teren a primit ca despăgubire 10.000 de euro. “Dacă se întâmplă un dezastru, autorităţile locale şi cele centrale nu au voie, prin lege, să mai acorde ajutoare sinistraţilor, de aceea este atât de importantă această asigurare. Chiar şi în Bucureşti, dacă vine un cutremur de peste 7 grade, crapă barajul de la Lacul Morii şi apa ajunge în centrul Capitalei la un nivel de opt metri, adică până la etajul al treilea”, a mai precizat Radu Mircea Popescu. De menţionat că amenzile (pe care niciun primar nu a îndrăznit să le dea) pentru neplata asigurării sunt de la 100 la 500 de lei.

97% din români nu şi-au făcut asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor.

“Doamne fereşte să se întâmple ceva şi ăia neasiguraţi să-l ia la bătaie pe primar că nu le dă bani să-şi facă sau să-şi repare casele!” Radu Mircea Popescu, director general adjunct al PAID

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu