Ads 468x60px

marți, 20 noiembrie 2012

Stiri Extreme Curtea de Conturi: Milioane de lei cheltuiti fara baza legala de catre sase administratii locale

Curtea de Conturi: Milioane de lei cheltuiti fara baza legala de catre sase administratii localeStiri Extreme Milioane de lei cheltuiti fara baza legala pentru studii de fezabilitate, sporuri de "penibilitate" si prime de sarbatori, apartamente inchiriate in strainatate, sponsorizari pentru cluburi de fotbal si biserci au fost constatate de Curtea de Conturi la nivelul a sase administratii locale.


Potrivit MEDIAFAX, Curtea de Conturi a inaintat conducerii Senatului un raport privind controalele facute la nivelul a sase administratii locale in judetele Suceava si Dambovita si in municipiile Deva, Craiova, Ploiesti, Hateg.
Inspectorii de conturi au verificat modul de cheltuire a banilor publici in 2011, la solicitarea Senatului, majoritatea autoritatilor locale vizate fiind conduse in acel moment de reprezentanti ai PDL.
Raportul Curtii de Conturi a fost inaintat Comisiilor de buget si administratie din Senat pentru analiza.
In cazul judetului Suceava, Curtea de Conturi a descoperit faptul ca "au fost efectuate plati nelegale in suma de 1.832.063 lei, reprezentand indemnizatie de dispozitiv in procent de 25%, aplicat asupra salariului de baza brut la ordonatorul principal de credite si ordonatorii tertiari de credite finantati din bugetul UATJ Suceava: Directia de Administrare a Domeniului Public si Privat Suceava, Directia Judeteana de Evidenta a Persoanelor Suceava, Centrul Cultural Bucovina Suceava, Muzeul Bucovinei Suceava, precum si stabilirea eronata a salariului de baza al persoanei care desfasoara activitatea de control financiar preventiv la Camera Agricola Suceava".
Un alt aspect constatat de Curtea de Conturi priveste comandarea de studii de fezabilitate de 1,7 milioane de lei, achitate in perioada 2009-2011, pentru obiective de investitii unde "lucrarile fie nu au inceput, fie nu au mai continuat". In plus, pentru 13 obiective de investitii (drumuri judetene) au fost comandate studii de fezabilitate, achitate in cursul anului 2007 in suma de 319.141 lei, insa ulterior acestea nu au fost folosite din motiv ca nu au fost gasite resursele financiare necesare.
In ceea ce priveste judetul Dambovita, raportul Curtii de Conturi precizeaza ca nu s-au intreprins demersurile pentru obtinerea creantelor datorate bugetului local de catre diverse persoane juridice, suma ajungand la 461.489 lei.
Totodata, in cazul cheltuielilor de personal au fost acordate in alte temeiuri decat cele legale drepturi banesti de 74.000 lei "pentru stabilitate si imbunatatirea conditiilor la munca si cu ocazia sarbatorilor de Paste si de Craciun".
Alte bonificatii acordate necuvenit pentru Paste si Craciun s-au ridicat la 63.500 de lei.
De asemenea, de la bugetul local au fost suportate cheltuieli de intretinere si chrie pentru un apartament inchiriat din 2006 la Bruxelles, cu scopul declarat de "stagii de practica" si "birou de reprezentare".
In acelasi timp, "nu au fost inregistrate in evidenta contabila sintetica si analitica, mijloace fixe de natura constructiilor in suma totala de 4.447.929 lei" reprezentand un tronson de drum judetean.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu