Ads 468x60px

joi, 22 noiembrie 2012

Stiri Exxtreme Bugetul UE pe 2014-2020 nu va putea fi obţinut fără compromisuri

Cei 27 de şefi de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au început joi, la Bruxelles, un summit maraton pentru negocieri asupra proiectului de buget european pentru perioada 2014-2020. 


Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European, a prevăzut întâlniri separate cu toţi liderii europeni înaintea deschiderii oficiale a summitului.
Primul sosit la summit a fost premierul britanic David Cameron care a oferit, în trei fraze, tonul summitului şi a pus presiune asupra partenerilor săi. ,,Nu sunt deloc mulţumit. Voi negocia dur pentru a obţine un acord bun pentru contribuabilii britanici şi europeni şi vreau să păstrez rabatul britanic” a declarat Cameron înaintea unei întrevederi cu preşedintele Consiliului European.
Preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel vor fi printre ultimii şefi de stat şi de guvern care vor fi primiţi de Van Rompuy.
David Cameron critică în special bugetul alocat politicii agricole comune (PAC), primul pilon de cheltuieli din buget, care este în schimb apărată cu tărie de Franţa.
,,Marea bătălie pentru buget a început”, a ironizat comisarul european pentru afaceri interne, suedeza Cecilia Malmstrom, pe contul său de Twitter.
Suedia este unul din aliaţii lui David Cameron, alături de Finlanda şi Olanda. Contributoare nete (oferă mai mulţi bani decât primesc de la bugetul UE), aceste ţări cer reduceri drastice ale cheltuielilor în bugetul european pentru a-şi diminua contribuţiile.
,,Mă voi lupta pentru un acord”, a dat asigurări Herman Van Rompuy într-un mesaj pe Twitter înainte de a începe întrevederile cu liderii europeni.
Rezultatul summitului se anunţă extrem de incert, atât timp cât neînţelegerile sunt profunde în cadrul unei Uniuni Europene în plină criză.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu