Ads 468x60px

vineri, 21 decembrie 2012

Scumpirile de la anul:APOCALIPSA PREŢURILOR

Ştirile de ultimă oră, disponibile online. iti ofera ştiri interne si externe in timp real, ştiri politice, ştiri economice, mondene, sociale si din sport. Câteva zeci de lei în plus la factura la gaze, de la 1 ianuarie, este "cadoul" primit de români de Anul Nou. De la jumătatea anului se scumpeşte şi factura la lumină
Anul care vine aduce scumpiri la gaze, energie, tutun, combustibli, alcool din cauza majorărilor de tarife şi creşterii accizelor. Calendarul scumpirilor va fi inaugurat în prima zi a anului de gazele naturale, urmate de la mijlocul anului de energie. Ambele au mai trecut printr-un rând de scumpiri, în septembrie.

Când vor avea de plătit factura la gaze pentru ianuarie, românii care şi-au montat centrale termice vor scoate din buzunar opt procente în plus. Concret, o factură de 300 de lei va creşte în ianuarie cu 24 lei. Iar până la finalul anului se adaugă încă un plus, de 2%, ceea ce înseamnă că, într-un singur an, factura dată ca exemplu va fi mai mare cu 30 de lei.
Şi asta nu e tot. De la jumătatea anului se scumpeşte şi curentul. Tariful creşte cu 6% de la 1 iulie, ceea ce înseamnă că o factură de circa 100 de lei se va scumpi cu 6 lei. Urmează o altă majorare, cu 1-2%, deci încă 1-2 lei, din luna octombrie, ceea ce conduce scumpirea totală la circa 8 lei, într-un an.
Acestea sunt datele cunoscute deocamdată. Dacă însă 2013 va urma modelul anului în curs, când am avut majorări de preţuri în avans faţă de calendarul stabilit, am putea vedea şi alte creşteri de tarife la utilităţi.
Majorări şi la combustibili
De la 1 ianuarie creşte cursul la care se calculează accizele, de la 4,3 lei/ euro, anul trecut, la 4,52 lei/euro. Tot atunci se majorează accizele la motorină şi ţigări.
Dacă la ţigări majorările urcă preţul final cu circa 20 de bani la fiecare pachet, la motorină creşterea de preţ ar putea însemna 10 – 15 bani pe litru. Pentru plinul unui rezervor de 40 de litri un român va scoate circa 5-6 lei în plus în ianuarie, faţă de decembrie.
Alte produse accizabile sunt benzina şi alcoolul.
Alimente
În ianuarie am putea asista şi la noi scumpiri de preţuri la alimente, în nota în care ne-au obişnuit celelalte luni. Vestea bună este că ar putea scădea preţurile bunurilor de import, în condiţiile în care, în ultimul timp leul a reuşit să se aprecieze în raport cu euro.
10% va fi creşterea tarifului la energie electrică anul viitor, iar scumpirea se va produce în două etape

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu