Ads 468x60px

miercuri, 21 noiembrie 2012

Cei din Parlamentul European simplifica procedurile pentru candidatii la alegerile europene

Stiri Extreme Cetatenii europeni care traiesc intr-un alt stat membru al UE vor putea candida mai usor la alegerile pentru Parlamentul European din vara anului 2014, eurodeputatii adoptand marti, la Strasbourg, o propunere in acest sens a Comisiei Europene, informeaza site-ul executivului UE, potrivit Agerpres.


Actul normativ este menit sa simplifice procedura prin care cetatenii ce nu au resedinta in statul unde candideaza pot participa la alegerile europene, fiind amendata directiva 93/109. Urmeaza ca noile reguli sa fie aprobate si de Consiliul European, probabil pana la sfarsitul acestui an.
In anul 2010, Comisia Europeana a avertizat asupra scaderii constante a ratei participarii la alegerile europene si asupra nevoii de a incuraja participarea cetatenilor europeni la aceste scrutinuri. Simplificarea procedurii pentru candidatii nerezidenti in tara unde candideaza este una dintre masurile care vin in aceasta directie.
Comisia lucreaza impreuna cu statele membre pentru a se asigura ca cetatenii europeni care au resedinta intr-un alt stat membru UE decat cel de origine pot participa la alegerile europene in aceleasi conditii ca si candidatii nationali, in conformitate cu legislatia comunitara.
Primele propuneri pe aceasta tema ale Comisiei Europene au fost prezentate in anul 2006, impreuna cu cele referitoare la prevenirea votului dublu, dar intrucat statele membre nu au reusit sa ajunga la un acord asupra acestei ultime chestiuni, negocierile au fost suspendate in anul 2008.
La initiativa Comisiei, discutiile au fost reluate in octombrie anul trecut, concentrandu-se pe principalul aspect al propunerii - simplificarea procedurilor ce permit unui candidat cu resedinta intr-un alt stat membru sa candideze in tara sa. Concret, acestia nu vor mai fi obligati sa vina in tara lor pentru a obtine un certificat ce atesta ca nu sunt privati de dreptul de a candida, ci vor trebui doar sa furnizeze o simpla declaratie care va fi ulterior verificata de autoritatea electorala din tara unde candideaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu