Ads 468x60px

vineri, 23 noiembrie 2012

Stiri Extreme Argentina are de dat 1,3 mld. dolari celor care au refuzat sa restructureze datoriile din 2001

Ştirile de ultimă oră, disponibile online. iti ofera ştiri interne si externe in timp real, ştiri politice, ştiri economice, mondene, sociale si din sporArgentina trebuie sa plateasca 1,3 miliarde de dolari fondurilor de hedging care au refuzat sa restructureze datoriile tarii dupa default-ul din 2001.

Decizia ridica probabilitatea unui nou default (intrarea in incapacitate de plata) al Argentinei si, daca va fi confirmata de instanta superioara, ar putea rasturna imunitatea statelor suverane in fata creditorilor, acceptata in jurisprudenta internationala de aproape un secol.
Decizia a fost confirmata anterior, in luna octombrie, de o curte federala de apel, care a retrimis insa dosarul judecatorului din prima instanta pentru a clarifica anumite aspecte, inclusiv datoria Argentinei catre grupul de fonduri de hedging, condus de Elliott Associates, "un fond agresiv care are drept caracteristica definitorie actionarea in justitie a tarilor" care ii datoreaza bani, noteaza Financial Times.
Argentina a refuzat sa respecte decizii similare in trecut, calificand fondurile de hedging drept "vulturi", insa noua decizie merge mai departe, judecatorul extinzand responsabilitatea si catre terti. Astfel, "agentii Argentinei si alte persoane care colaboreaza in mod activ cu partile ori cu agentii lor" sunt raspunzatori de respectarea deciziei,
Printre aceste parti se numara banca americana Bank of New York Mellon, administratorul obligatiunilor restructurare ale Argentinei, care actioneaza drept intermediar pentru platile tarii catre creditori. Astfel, judecatorul a dispus ca, atunci cand BNY Mellon va efectua plati catre creditorii care au restructurat datoria Argentinei, investitorii care au refuzat restructurarea ar trebui de asemenea sa incaseze sumele la care au dreptul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu